N-o să mint. Beletristica e my go to shelf când sunt într-o librărie. Cu toate astea, literatura de specialitate își are rolul ei și… mi-am dat seama că am cam neglijat-o. Și Ann Handley nu e tare blândă cu oamenii care lucrează în digital marketing și neglijează literatura de specialitate. 🙂
Partea bună e că m-am pus pe direcție, am topit cartea asta și am venit cu o mulțime de tips & tricks, care nu ți-ar strica dacă le-ai salva-ntr-un note. Nici nu știi când unchiul își deschide vreun business de piese auto și are nevoie de content pentru site. Partea mai puțin bună e că…
Să scrii content în 2022 e ușor. Să scrii content bun în 2022… not really
… eu chiar credeam că știu să scriu. 🙂
Când spun asta, nu mă refer la „a scrie” ad literam, ci la a crea content pentru o audiență care vrea să afle mai multe despre serviciile sau produsele tale.
- Dacă te învârți în sfera Publicității sau Jurnalismului, știi despre ce vorbesc.
- Dacă nu – vrei, nu vrei – ești martor la ce se scrie în momentul de față, prin toate postările din social media prin care dai scroll, articolele pe care le citești, ori site-urile pe care intri. Și îți dai seama de ceva:
Toaaaaaată lumea scrie
- Dacă ești specialist în domeniul tău și faci asta având o bază solidă, atunci e fantastic – asta ar fi de dorit.
- Dacă ești student la două facultăți și, part-time, mai scrii și articole despre încălzirea globală, războiul ruso-ucrainean, bolile autoimune sau cum să devii milionar din Crypto, mmmm… atunci avem o problemă. E de înțeles și de apreciat munca pentru un câștig extra; ce nu e de apreciat, e să umplem Internetul cu bucăți de content – pe orice temă ar fi ele – cu un minimum (sau nici măcar) de cunoștințe în domeniu, sau bazate pe un research superficial. Asta e și mâhnirea Simonei Tivadar, care îi pomenește în „Medicină, nutriție și bună dispoziție”, pe cei care „își ung pixul cu cremă de specialist” și devin experți în medicină peste noapte și formatori de opinie în online.
*Mențiune pentru cei mai căpoși: Nu, copy-paste din trei surse diferite nu înseamnă nici research, și nici conținut de calitate. Calitate e dacă:
- ce scrii tu e util pentru cel care te citește. Asta s-ar putea traduce prin faptul că îi rezolvă o problemă sau îl ajută să ia o decizie.
- ce scrii tu e inspirațional, din punct de vedere al datelor oferite sau al creativității textului tău.
- empatizezi cu el. Așa că prețuiește-i timpul. Poți începe prin a elimina paragrafele introductive interminabile, trecând direct la pasul 1 – să-i fii util.
„There is no one way to write – just as there is no one way to parent a child or to roast a turkey. But there are terrible ways to do all three.”
EVERYBODY WRITES. YOUR GO-TO-GUIDE TO CREATING RIDICULOUSLY GOOD CONTENT, ANN HANDLEY
Așa că accesul la Internet și tastatură are două tăișuri:
- Oricine poate să scrie. 🙂
- Oricine poate să scrie. 🙁
Scrisul ăsta te poate face să pari deștept, dar te poate… trimite și la polul opus. Ann Handley scrie ghidul ăsta despre „Creating ridiculously good content” ca să ne ajute să ne încadrăm în prima categorie.
Ce găsești în cartea lui Ann Handley?
- Cum să îți gândești și redactezi conținutul
- Cât de importante sunt gramatica și vocabularul
- Cum să îți vinzi povestea
- Cum să îți publici conținutul
- Tips & Tricks pentru content writing dedicat (landing pages, LinkedIn, Twitter, WordPress, Facebook etc.)
- O serie de tool-uri pentru: research de conținut, productivitate, redactare, editare, surse pentru vizualuri.
Cu alte cuvinte, e o mină de aur. Pentru mine, prima parte a fost cea mai valoroasă. Din cale-afară de frustrantă, dar foarte utilă. Din ultima parte, mi-am notat fiecare tool în parte și mi-am făcut și câteva subscripții. Le las și în articol, la final.
12 pași pentru a crea conținut de calitate
- Care e scopul businessului pentru care scrii? Conținutul tău ar trebui să fie alineat cu obiectivele produselor/serviciilor pe care le promovezi.
- De ce ar trebui să-i pese cuiva? Prezintă-ți ideile astfel încât cititorul să-și dea seama de beneficiile pe care i le aduci. Imaginează-ți o voce care te întreabă întruna „Și… ce?”. Vino cu răspunsuri care să-l convingă de faptul că tu îi poți face viața mai bună.
- Ce s-a mai scris? Documentează-te și verifică alte surse acreditate, care au mai scris conținut asemănător. Vino cu date și exemple. Nu uita să citezi mereu sursele de unde preiei informația.
- Organizează-ți conținutul. Cele mai frecvente moduri sunt listele sau ghidurile de tip how-to.
- Adresează-te unei singure persoane. Gândește-te că ajuți un singur om cu articolul tău și i te adresezi direct. Nu noi vs. voi, ci eu vs. tu.
- La pasul ăsta, am avut eu revelația. Ann Handley îl numește „The ugly first draft”. Prima variantă de conținut pe care o scrii cum îți vine; fără să te gândești la erori gramaticale, la formulări sau la cum se leagă ideile. Mai numește asta și „the show-up-and-throw-up phase”, după care urmează…
- S-o lași baltă. Închide laptopul, ieși din casă, fă un duș – orice. Ideea e să pui distanță între tine și primul draft. Ideal ar fi peste noapte, dar dacă deadline-ul bate la ușă, a few hours will do too.
- Mai apoi, rescrie. Aici acorzi atenție flow-ului ideilor.
- Adaugă titluri și subtitluri. Ann Handley spune că se gândește la titlu aproape la fel de mult cât se gândește și la conținut în sine, deci… nu te grăbi aici.
- Editează. Ideal ar fi să ai un editor care să te ajute cu asta, în special dacă scrii despre un topic care nu-ți e 100% cunoscut.
- Se citește ușor? La final, răspunsul ar trebui să fie da. Ann vorbește despre bullet points și liste, propoziții și paragrafe scurte, care să-i permită cititorului să-ți scaneze cât mai repede textul.
- Publică, dar nu fără un call-to-action. Ce vrei să facă mai departe? Să cumpere un produs? Să se aboneze la canalul tău? Să citească și alte postări de pe blog? Nu-ți lăsa cititorul în aer.
Alte tips&tricks
- Nu complica lucrurile inutil. Nu face cum fac eu pe Book Vortex, de încep cu două complemente directe, continui cu trei linii de pauză, pe undeva adaug și subiectul, mai înșir niște virgule, de se pierde predicatul prin frază, de nu mai știe nici el ce-am vrut să spun 😀 Ann Handley face totuși o excepție când vine vorba de scrierea creativă și ne dă voie să ne facem puțin de cap. Când vrei, în schimb, să promovezi un produs sau un serviciu, fii direct. Lasă diateza pasivă; folosește diateza activă. Fii explicit. Nu-l face pe cititor să-ți citească de două ori o propoziție ca să te-nțeleagă pentru că… majoritatea n-o s-o facă. O să dea click back & that` s it. L-ai pierdut.
- Nu folosi cuvinte fancy. Ann le numește „cuvinte pe care nu i le-ai șopti noaptea, iubitului sau iubitei” :)) Oricât de mult mi-ar plăcea și mie să mă joc cu dicționarul, chestia asta nu e utilă deloc în marketing. Spune-i ce vrea să afle și rezolvă-i o problemă, fără să te încurci în neologisme și expresii.
- Renunță la introducerile lungi. Ann Handley vorbește în ghidul ei despre „covering your tracks”. Uneori, poți avea tendința să oferi prea mult context sau să te încurci în figuri de stil la prima parte. De asta îți dai seama însă, când rescrii primul draft. Fii sigur că fiecare idee transmite ceva nou și renunță la cele care nu spun nimic de fapt.
- Renunță la adjective, adverbe inutile și clișee. Pe cititor îl interesează să-l ajuți cu o problemă – simplu și rapid.
- Cunoaște proprietatea cuvintelor pe care le folosești. Ori de câte ori nu ești sigur de ce înseamnă un termen – sau, la fel de important, de forma lui gramaticală – just Google it.
- Introducerea și încheierea sunt esențiale:
„A good lede invites you to the party and a good kicker makes you wish you could stay longer.”
EVERYBODY WRITES. YOUR GO-TO-GUIDE TO CREATING RIDICULOUSLY GOOD CONTENT, ANN HANDLEY
Dar totuși, ce ne facem la capitolul SEO?
Am găsit foarte folositor ghidul ăsta. N-am găsit, în schimb, nici măcar o mențiune cu privire la aspectul SEO din content writing. Înțeleg ideea de a scrie articole de 500 de cuvinte (și îmi și surâde fantastic), atât timp cât surprinzi esența a ceea ce vrea audiența ta să afle.
Dar ce te faci când ți se cer 1700 de cuvinte pentru un articol? Și ce te faci când ești nevoit să folosești anumite cuvinte cheie, unele dintre ele fără niciun sens, în articolul respectiv? Mi-ar fi plăcut să mă lămurească Ann Handley și în direcția asta. Poate într-o carte viitoare. Până una-alta, mai răsfoiesc literatură de specialitate și vorbesc despre ea tot pe Book Vortex. Keep an eye on it!
Key takeaways
Am promis că revin cu o serie de tool-uri și resurse pe care le-am extras din carte, dar și cu publicații, oameni, pagini și forumuri de pe care ai putea fura câte ceva, dacă te lovești de content writing sau digital marketing, în viața de zi cu zi.
1. Research and management tools
- Evernote.com
- Diigo.com
- Onenote.com
- Springpad.com
- Simplenote.com
- Workflowy.com
- Getpocket.com
- Wridea.com
- Keep.google.com
2. Writing tools
- Literatureandlatte.com
- Spacejock.com
- Ulyssesapp.com
- Mellel.com
- Apple.com
3. Content tools
- Draftin.com
- TextEdit
- MS Notepad
- Byword
- Unstuck.com
4. Productivity tools
- Weavewriter.com
- Literatureandlatte.com/scapple.php
- Writeordie.com
- Writtenkitten.net
- 750words.com
- Ommwriter.com
- Beenokle.com/zenwriter.hotm
- Quabel.com
- Getcoldturkey.com
- Selfcontrolapp.com
- Offtime.co
- Pomodorotechnique.com
- Tomato.es
5. Editing tools
- Grammarly.com
- Hemingwayapp.com
- Prowritingaid.com
- Smart-edit.com
- Wordcounter.com
- Plagium.com
- Read-able.com
- Online-Utility.org
- Citationmachine.net
- Brainpickings.org
6. Blog ideas generator
- Portent.com/tools/title-maker
- Impactbnd.com/blog-title-generator/blogabout
- Ubersuggests.org
- Topsy.com
7. Pictures
- Canva.com
- Tineye.com
8. To follow
- MarketingProfs
- AnnHandley.com
- Awaken Your Superhero blog
- Upworthy.com
- The New Yorker
- Copyblogger.com
- Co-writers.com
- Writersdigest.com/forum
- NaNoWrimo.org
- Natalie Goldberg
- SaveDelete blog
- LinkedIn & Writers (LinkedIn group)
2 comments
Super util articolul, mă bucur să te urmăresc! 😀 (de asemenea, Nu știu de ce nu pot scrie decât cu caps lock – așa e setarea? doar să știi că scriu aceste cuvinte cu calm :))
așa e tema, că și mie îmi apare că-s fff nervoasă când scriu comentariul ăsta, dar când se postează, suntem calme amândouă. 💃 Mă bucur tare, tare că l-ai găsit util. Să mai vii pe aici!