Medicină, nutriție și bună dispoziție, Simona Tivadar - Book Vortex

Medicină, nutriție și bună dispoziție, Simona Tivadar. Liber la soia!!!… not

Stați puțin, că nu cred c-am înțeles bine. Cum adică tinctura de gălbenele nu e remediul pentru… orice? Pai și eu ce fac cu sertarul din congelator, plin ochi?????
0 Shares
0
0
0

Foarte, foarte bună! Și dispoziția, și cartea!

Știți că ziceam despre literatura latinoamericană că folosește misterul drept forță de atracție? Ei bine, puterea de convingere a unei cărți poate fi de mai multe feluri. Dacă în cazul lui Llosa și Sábato aveam de-a face cu ițe încurcate și o multitudine de personaje, în cazul Simonei Tavadar sau al Rodicăi Ojog-Brașoveanu, avem de-a face cu un umor fantastic. Nu te poți abține să nu fii cu gura la urechi toata cartea, deci scop îndeplinit, doamna doctor! Buna dispoziție a fost asigurată. Puncte bonus pentru sarcasm!

De la postări pe Facebook, la o carte-n toata regula

În calitate de medic specialist în diabet, nutriție si boli metabolice, autoarea cărții pe care o discutăm nu s-a sfiit niciodată să-și împărtășească părerile în mediul online. La fel cum nu se sfiește nimeni în ziua de azi, dar asta nu ar fi nicio problemă atât timp cât toți am fi la fel de pricepuți. Problema apare de abia atunci când ne place să ne dăm cu părerea și despre lucrurile pe care nu le știm. Sau, și mai rău, când vrem să dăm impresia că știm lucruri pe care nu le știm. N-a durat tare mult și doamna doctor Simona Tivadar a început să spargă miturile, dar mai cu seamă să desființeze pseudoștiința care a luat amploare în domeniul nutriției, pe măsură ce tot mai mulți „specialiști” au intrat pe ușa din dos.

Ce a captivat, după cum am spus și în introducere, a fost stilul în care scrie despre dezinformarea în masă: delicios și plin de umor. Ne spune pe șleau cât suntem de proști când înghițim tot felul de rețete miraculoase și când citim ultimele descoperiri în materie de nutriție, veganism ori diete de slăbit, cu 0 bază științifică – toate astea „datorită” sfântului Internet și, bineînțeles, datorită bunăstării lui Gigel, Ionel și alte elite din domeniul jurnalismului.

Editura Humanitas a avut grijă să facă trecerea de la niște simple postări pe Facebook, la o carte educativă, care mizează pe echilibru și desființează specialiștii apăruți peste noapte, detox-ul și pilulele minune.

„Dăm cu cremă de specialist pe pix și gata!”

Noi, românii, suntem o nație aparte. Din păcate, atotștiutorii ne acaparează tot mai mult, peste tot. Că vorbim despre nutriție, fitness, marketing, educație, (și mai ales) politică, toți au o părere, dom` le! Și dacă îi iei de-a-fir-a-păr, argumentul numărul 1 începe cu „Păi am citit io pe Internet…”. Ok, citind cartea asta poate fi tare amuzant (pentru mine, care am cunoștințe de bază și, am aflat că nici pe alea, pentru că doamna Simona m-a informat că aveam și eu niște lacune destul de mari la capitolul nutriție, și credeam în niște mituri pe care mi le-a spart cât ai clipi. Dar nah, măcar eu merg închis în domeniile pe care nu le am la degetul mic, nu bat darabana pe Facebook cu veganismul sau cu mămăliga, ULTIMUL REMEDIU descoperit pentru cancer). Paranteză lungă, substanță puțină, dar revenim. Dacă pentru mine a fost amuzant, pentru specialiștii în domeniu trebuie să fi fost tare frustrant. Și mă gândesc că și autoarea a avut nevoie de ceva timp să digere tot ce se întâmplă acum în materie de medicină și nutriție, cu explozia asta de „specialiști”, până să reușească să pună-n scris totul, sub formă de glumă.

Punem pariu că dacă ai fi văzut pe raft o carte de 750 de pagini, intitulată „Medicină și nutriție”, cu note de subsol mai lungi decât conținutul de pe-o pagină, n-ai fi luat-o veci pururi. Așa, vezi acolo „Medicina, nutriție și bună dispoziție”, 230 de pagini, citești puțin despre autoare și îți dai seama că vorbește în cunoștință de cauză, răsfoiești primele pagini, cât să fie suficient să-i vezi stilul, și-ai și cumpărat-o. Mie mi-a amintit de Corina Băcanu. Clar, domenii diferite, dar educația prin umor e cheia, prieteni. Oriunde, oricând.

Aici sunt câteva idei care prezintă „spuma” din domeniul nutriției:

„Și m-am trezit că toate astea [studii de specialitate, ani de muncă, diplome autentice] nu valorează nimic atunci când o divă care se plictisește de prea mult stat degeaba dă sfaturi medicale; când vreun absolvent al unui curs online de nutriție pretinde că are competența să dea indicații; când orice neisprăvit ne instruit își face blog de sănătate și ne amenință că vom muri în chinuri dacă nu cumpărăm produsele pe care le recomandă.”

medicină, nutriție și bună dispoziție, dr. simona tivadar

„Am descoperit într-o zi că ne-a inundat pseudoștiința și că îi cad pradă oameni naivi, incapabili să discearnă între adevărul științific, verificat și reproductibil de fiecare dată, și testimoniale contrafăcute despre leacuri miraculoase contra orice sau preventive, contra nimic.”

medicină, nutriție și bună dispoziție, dr. simona tivadar

„Dreptul la opinie se câștigă în orice domeniu prin studii de specialitate și multă muncă: să lăsăm croitorii să facă haine, zidarii – case, doctorii – medicină, fiindcă uzurparea competenței ne va întoarce în peșteri.”

medicină, nutriție și bună dispoziție, dr. simona tivadar

„Sătulă până peste cap de frivolitățile vieții mondene, evenimente, lansări de creme miraculoase și chiloți feșăn, orice vedetă se întoarce din când în când la adevărata ei vocație: cercetarea științifică și studiul în bibliotecă. Noi, lipsiți de sensibilitate și empatie, pândim aceste activități și le perturbăm, deși scopul lor e nobil, vizând bunăstarea omenirii și având ca recompensă personală doar voluptatea cercetării.”

medicină, nutriție și bună dispoziție, dr. simona tivadar

„Și uite-așa vedetele promovează făinuri miraculoase, leacuri pentru cancerul pe care nu l-au avut niciodată, saltele care te echilibrează fizic și emoțional și diete garantate, care îți redau respectul de sine, îți întind ridurile și te slăbesc (neapărat).”

medicină, nutriție și bună dispoziție, dr. simona tivadar

„Dacă aș avea o mie de euro pentru fiecare vedetă care a trecut prin cabinetul meu, v-aș scrie dintr-un hamac, din Hawaii. Silite să slăbească pentru roluri în filme/emisiuni/piese de teatru, unele au venit „escortate” (la fiecare consultație!) de un reprezentant al producătorului filmului/emisiunii. Evident, în acest răstimp citeam în reviste la modă cum mănâncă domnișoara cartofi prăjiți la zece seara și slăbește datorită aparatelor de la beauty center X.”

medicină, nutriție și bună dispoziție, dr. simona tivadar

„[…] important e că atunci când mănânci mămăligă e „ca și cum ai lua un pumn de pastile”. Mai bine lua un pumn simplu autorul textului, zăcea o oră inconștient, dar își salva reputația profesională.”

medicină, nutriție și bună dispoziție, dr. simona tivadar

„Am citit comentarii în toate limbile pe care le cunosc, comentarii care mi-au întărit convingerea că inteligența e constantă, deși populația globului e în creștere continuă.”

medicină, nutriție și bună dispoziție, dr. simona tivadar

„Pseudoștiința e lanțul de la picioarele cunoașterii”.

medicină, nutriție și bună dispoziție, dr. simona tivadar

Te conving si-gur!

Dacă n-am reușit până acum să te fac să-i dai o șansă, mai las aici vreo două-trei idei din carte. În timp ce le scriu, sunt conștientă că am un zâmbet tâmp pe față, la fel cum am fost în ultimele două ore de când scriu articolul. Și mai sunt conștientă și de privirile celor din cafenea, care mă compătimesc pentru ridurile mele de expresie și care, mai-mai că mi-ar recomanda o cremă minune – bineînțeles, de gălbenele! Dar lăsatz, că nu e nevoie! În schimb pot să vă recomand io altceva: o cafea foarte bună, când treceți prin Cluj-Napoca, la Yume Coffee Roasters!

„Bambusul e rege și în feng-shui, considerat că aduce noroc, înțelepciune și rezistență în vremuri de restriște. Simbolizează cinstea. Ei, iaca de ce nu crește în Teleorman!”

medicină, nutriție și bună dispoziție, dr. simona tivadar

„Nu există nici o hartă a irisului în afară de cea pe care o vede îndrăgostitul în ochii iubitei, dar și aia se schimbă după luna de miere în harta drumului spre iad.”

medicină, nutriție și bună dispoziție, dr. simona tivadar

„plus „ștrampii”. „Că trage maică”. În românește nici nu mai trebuie să întrebi cine trage. Și nici să te arunci pe jos. E curentul, o știe toată lumea. Periculos ca un lunetist dement.”

medicină, nutriție și bună dispoziție, dr. simona tivadar

Maman are minimum 170 cm și picioare perfecte de 120 cm, pe planeta lor nu există celulită, iar abdomenul ei e plat ca și contul meu bancar după vacanța asta. Plus că are sâni frumoși necorectați chirughical (că m-am uitat la ei ca Antipa la insecte, jur).”

medicină, nutriție și bună dispoziție, dr. simona tivadar

„Până zilele trecute știam că barbații sunt de două feluri: microbiști sau afemeiați. Plus varianta (dificilă matrimonial) de și/și. Da` e rară, nu se pune.”

medicină, nutriție și bună dispoziție, dr. simona tivadar

„Eu rămân totuși nelămurită: ce vopsesc raw veganii de Paște?”

medicină, nutriție și bună dispoziție, dr. simona tivadar
0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like
Vindecarea copilului interior - Stefanie Stahl - Book Vortex

Vindecarea copilului interior, Stephanie Stahl. Lumini și umbre, în descoperirea de sine

Umblă o vorbă prin popor - „Am vorbit, am rezolvat. Nu se poate”. Așa am fost și eu cu „Vindecarea copilului interior”: „Am citit, am reflectat... Nu ne place”. Concepte interesante, dar discurs tautologic. O carte care, din dorința de a fi pe înțelesul tuturor, pare a fi scrisă de un copil.