De printr-a 9a am început să citesc cam tot ce mi-a picat în mână ━ de la adolescentul miop și poezia lui Pillat, până la scriiturile Hortensiei Papadat-Bengescu, ale Ioanei Pîrvulescu sau ale lui Radu Tudoran. Acum, aproape 10 ani mai târziu, îmi dau seama că am fost de fapt într-o căutare continuă. Trecând de la o epocă literară la alta, de la un curent la altul, de la o cultură la alta, am ajuns să am câteva preferate care spun mai mult despre mine, decât aș putea spune eu în secțiunea asta vreodată ━ literatura română de secol XX (de care m-a făcut să mă îndrăgostesc în special Rodica Ojog-Brașoveanu), cea engleză de secol XIX (da, da, vorbim de romantismul incurabil pentru că suntem gagici și ne place), și autorii latinoamericani (probabil cea mai mare revelație literară pe care am avut-o până acum a fost citindu-l pe García Márquez).
În ideea asta a început și book vortex. Am pornit de la un amalgam de nume care spun povești, în speranța să pot reda măcar o fărâmă din fiecare lectură. E posibil să nu rezonezi cu mine, deci ca să-ți faci o idee mai clară despre ce citesc, uite cele mai iubite cărți, de pe lista mea de „to re-read”:
- Pascal Bruckner, Hoții de frumusețe
- Mircea Eliade, Nopți la Serampore
- Ernesto Sábato, Despre eroi și morminte
- Mihail Sebastian, Jocul de-a vacanța
- Victor Hugo, Mizerabilii
- Ileana Vulpescu, De-amor, de-amar, de inimă albastră
- Mario Vargas Llosa, Mătușa Julia și condeierul
- Haruki Murakami, Pădurea norvegiană
- Rodica Ojog-Brașoveanu, Ciclul Melania Lupu
- Gabriel García Márquez, Un veac de singurătate
- Alexandre Dumas-fiul, Dama cu camelii
- Cella Serghi, Pe firul de păianjen al memoriei
Câteva lucruri despre mine? O să observați că-mi plac jocurile de cuvinte, virgulele și liniile de pauză. Cacofoniile mi se par cea mai stupidă chestie a limbii române, dar o să încerc să le evit pe cât posibil, la fel și romglezismele. În cazul celor din urmă, o să spun că-s un defect pe care l-am deprins în facultate. Și acum că veni vorba de asta, am absolvit și așa ceva. Plăcerea pentru lectură am dezvoltat-o și mai mult la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca, unde am studiat engleza și norvegiana. Acolo am găsit noi resurse ce așteptau să fie explorate. Departamentul de Literatură Comparată mi-a ajuns la suflet. Datorită doamnei profesoare Diana Adamek, am descoperit și iubirea mea pentru literatura sud-americană, care s-a materializat ulterior într-o teză de licență. La master, am schimbat peisajul și m-am axat pe publicitate și PR. Momentan, lucrez la o agenție de marketing, drept copywriter și social media specialist.
În book vortex, n-o să găsiți prea curând cărți de dezvoltare personală și, cel mai probabil, nici cărțile care-s în trending. Poate încă nu le-am descoperit eu magia. Cineva mi-a zis că mai „sufăr de artă”, deci e posibil ca uneori să interpretez mai mult decât trebuie, alteori să fie numai recenzii scurte și la obiect. În orice caz, sper să-ți fie utile sau să te facă (să devii) curios. Evităm cacofoniile, la fel cum evităm și stereotipurile, dar dacă nu mi-am început descrierea cu un citat reprezentativ, zic măcar s-o închei în glorie:
I am interested in language because it wounds or seduces me.
Roland barthes, the pleasure of the text