V-am zis eu prin ianuarie că dacă vreau să fiu un hater adevărat într-ale dezvoltării personale, ar trebui să și citesc ceva din domeniul ăsta. Drept dovadă, la ultima comandă de pe Elefant, parcă m-am stricat de cap. 4/8 cărți au fost de dezvoltare personală.
Pe doamna Simona Tivadar, cu „Medicină, nutriție și bună dispoziție”, n-o băgăm în aceeași oală că ar fi păcat de la Dumnezeu. Cert e că, după „Atomic habits”, am zis că m-am aruncat eu la concluzii și că au și cărțile astea o oarecare esență. „Vindecarea copilului interior” mi-a demonstrat contrariul. „Clubul 5 A.M.” – la fel. Revin și cu „Arta negocierii”, de îndată ce-o termin. După aia, promit că-mi revin și mă întorc la ai mei frumușei din literatura latinoamericană, română, engleză și franceză.
Cuprins
Matinală sunt, hai cu sucesele
Matinală am fost dintotdeauna și, de mai bine de-un an de zile, ora mea de trezire e în jur de 5-5:30. M-am obișnuit să funcționez așa. După 4 după-masa, deja mă prinde oboseala și după 8 seara, deja nu mai am cuvinte-n vocabular. All hail coffee! Când am văzut titlul ăsta în topul cărților de dezvoltare personală, am zis să-i dau o șansă, că de când mă știu mă trezesc cu noaptea-n cap și pe culmile la suces, tot n-am ajuns (Știu scrie, mai și râdem). Am zis că dacă-l citesc pe Robin Sharma, pe care – colac peste pupăză – îl mai recomandă și Paulo Coelho pe copertă, sigur învăț eu să fiu „dă succes” – cel mai iubit atribut al femeilor din zilele noastre, pe lângă „independentă” și „puternică”!
Toate bune și frumoase. Primesc comanda, deschid cartea și, numai cât o răsfoiesc, îmi sar în ochi de nenumărate ori sintagmele: „miliardarul”, „Vrăjitorul”, „Fii stăpân pe dimineața ta! Fă-ți viața mai bună!”, „performanță”, multe destinații străine și scumpe, și multe grafice. O fi o carte scrisă într-un ton științific, bazată pe întâmplări reale, sau una care îți înmânează cheia succesului, prezentând o poveste ficțională? Oricum, am fost destul de sceptică la prima vedere.
Poveste-cadru
Cartea debutează cu discursul unui bun orator, căruia i se spune „Vrăjitorul”. Ajuns la peste 80 de ani, acesta e renumit ca fiind o legendă a leadership-ului și un maestru al inspirației, scopul său fiind să-i ajute pe ceilalți să-și descopere și cultive forțele proprii. Creativitate, productivitate, prosperitate și umanitate sunt cuvinte cheie în acest proces. La această conferință se întâlnesc cei care vor fi protagoniștii romanului lui Sharma: o antreprenoare în pericol să-și piardă afacerea, un artist în căutarea inspirației și originalității, și un om al străzii, care se pare că știe și este mai mult decât pare. Ulterior, se dovedește a fi un miliardar, care îi ia pe antreprenoare și artist în călătoria vieții lor, introducându-i în Clubul 5 A.M. și dezvăluindu-le tainele succesului.
Concepte esențiale
Valori, oameni, timp
O idee care mi-a plăcut mult a apărut devreme în carte. Se referă la îndepărtarea oamenilor care nu-ți împărtășesc valorile, care nu-ți înțeleg prioritățile, care nu te susțin, ori nici măcar nu vor să te înțeleagă. Practic, valorifică-ți timpul și nu ți-l irosi cu oricine. Acceptă în viața ta persoane care rezonează cu tine, în care poți avea încredere, astfel încât să puteți crește împreună.
Cele 5 reguli de aur
Robin Sharma aduce în față ideea conform căreia cel mai mare disconfort = cea mai mare oportunitate. Eșecurile nu reprezintă decât „dezvoltări deghizate”, în timp ce a fi perseverent e cheia pentru realizări pe termen lung. Iar aici intervin și cele 5 reguli de aur:
- „Dependența față de distracție reprezintă sfârșitul creativității tale.
- Scuzele nu dau naștere geniului.
- Orice schimbare e grea la început, plină de confuzie în perioada de mijloc și minunată la sfârșit.
- Pentru a avea rezultatele pe care le au primii 5% dintre producători, trebuie să te apuci să faci ceea ce 95% din populație nu este dispusă să facă.
- Atunci când simți nevoia să renunți continuă.”
Formula succesului în 3 pași
„Printr-o conștientizare zilnică mai bună puteți să faceți alegeri zilnice mai bune, iar prin alegeri zilnice mai bune veți începe să obțineți rezultate zilnice mai bune.”
„Ocupat” VS. „Productiv”
Geniul matinal
Un psiholog de la Princeton pe nume Eldar Shafir a propus conceptul de „lățime de bandă cognitivă” conform căreia noi, oamenii, avem o capacitate mentală limitată când ne trezim dimineață. Robin Sharma dezvoltă ideea, spunând că ar trebui să profităm la maximum de abilitățile noastre cognitive din acest interval de timp, concentrându-ne asupra task-urilor importante.
Un strop din „Atomic habits”
Deși autorul lui „Atomic habits” nu se pripește să facă predicții temporale, Robin Sharma spune că durează exact 66 de zile pentru a adopta un nou obicei. James Clear pe de altă parte, spune că nu e vorba de cât timp faci un anumit lucru, ci de cât de des faci acel lucru.
Formula 20/20/20
După ce e menționată 3 sferturi din carte, autorului i se face milă de noi și ne revelează cheia succesului. Cum să-ți împarți prima oră a zilei?
Importanța somnului
Pentru productivitate maximă, somnul este un factor esențial. În acest sens, „Clubul 5 A.M.” propune un ritual pe timp de seară.
Cum arată o zi de succes?
Key takeaways
Cartea se încheie cu 10 maxime pentru performanță legendară, în centrul cărora stă următoarea ecuație: PRESIUNE X REÎNCĂRCARE = DEZVOLTARE + DURABILITATE.
- Pentru a crea magie în lume, pune stăpânire pe magia dinlăuntrul tău.
- Adună experiențe, nu lucruri materiale.
- Eșecul sporește curajul.
- Utilizarea corespunzătoare a puterii primordiale vă creează propria Țară a Utopiei.
- Evită oamenii răi.
- Banii sunt fructul generozității, nu al zgârceniei.
- Sănătatea îți crește puterea de a produce magia.
- Ridică-ți standardele vieții spre nivelul excelenței absolute.
- Iubirea profundă are drept rezultat o bucurie de nestăpânit.
- Raiul pe pământ e o stare, nu un loc.