Clubul 5AM, Robin Sharma - Book Vortex

Clubul 5 AM, Robin Sharma. Cu noaptea-n cap, pe culmile succesului

Dacă ești matinal/ă, articolul ăsta e pentru tine. Dacă nu ești matinal/ă, articolul ăsta SIGUR e pentru tine. Descoperă cum se leagă „being an early bird” cu productivitatea și succesul.
0 Shares
0
0
0

V-am zis eu prin ianuarie că dacă vreau să fiu un hater adevărat într-ale dezvoltării personale, ar trebui să și citesc ceva din domeniul ăsta. Drept dovadă, la ultima comandă de pe Elefant, parcă m-am stricat de cap. 4/8 cărți au fost de dezvoltare personală.

Pe doamna Simona Tivadar, cu „Medicină, nutriție și bună dispoziție”, n-o băgăm în aceeași oală că ar fi păcat de la Dumnezeu. Cert e că, după „Atomic habits”, am zis că m-am aruncat eu la concluzii și că au și cărțile astea o oarecare esență. „Vindecarea copilului interior” mi-a demonstrat contrariul. „Clubul 5 A.M.” – la fel. Revin și cu „Arta negocierii”, de îndată ce-o termin. După aia, promit că-mi revin și mă întorc la ai mei frumușei din literatura latinoamericană, română, engleză și franceză.

Matinală sunt, hai cu sucesele

Matinală am fost dintotdeauna și, de mai bine de-un an de zile, ora mea de trezire e în jur de 5-5:30. M-am obișnuit să funcționez așa. După 4 după-masa, deja mă prinde oboseala și după 8 seara, deja nu mai am cuvinte-n vocabular. All hail coffee! Când am văzut titlul ăsta în topul cărților de dezvoltare personală, am zis să-i dau o șansă, că de când mă știu mă trezesc cu noaptea-n cap și pe culmile la suces, tot n-am ajuns (Știu scrie, mai și râdem). Am zis că dacă-l citesc pe Robin Sharma, pe care – colac peste pupăză – îl mai recomandă și Paulo Coelho pe copertă, sigur învăț eu să fiu „dă succes” – cel mai iubit atribut al femeilor din zilele noastre, pe lângă „independentă” și „puternică”!

Toate bune și frumoase. Primesc comanda, deschid cartea și, numai cât o răsfoiesc, îmi sar în ochi de nenumărate ori sintagmele: „miliardarul”, „Vrăjitorul”, „Fii stăpân pe dimineața ta! Fă-ți viața mai bună!”, „performanță”, multe destinații străine și scumpe, și multe grafice. O fi o carte scrisă într-un ton științific, bazată pe întâmplări reale, sau una care îți înmânează cheia succesului, prezentând o poveste ficțională? Oricum, am fost destul de sceptică la prima vedere.

Poveste-cadru

Cartea debutează cu discursul unui bun orator, căruia i se spune „Vrăjitorul”. Ajuns la peste 80 de ani, acesta e renumit ca fiind o legendă a leadership-ului și un maestru al inspirației, scopul său fiind să-i ajute pe ceilalți să-și descopere și cultive forțele proprii. Creativitate, productivitate, prosperitate și umanitate sunt cuvinte cheie în acest proces. La această conferință se întâlnesc cei care vor fi protagoniștii romanului lui Sharma: o antreprenoare în pericol să-și piardă afacerea, un artist în căutarea inspirației și originalității, și un om al străzii, care se pare că știe și este mai mult decât pare. Ulterior, se dovedește a fi un miliardar, care îi ia pe antreprenoare și artist în călătoria vieții lor, introducându-i în Clubul 5 A.M. și dezvăluindu-le tainele succesului.

Concepte esențiale

Valori, oameni, timp

O idee care mi-a plăcut mult a apărut devreme în carte. Se referă la îndepărtarea oamenilor care nu-ți împărtășesc valorile, care nu-ți înțeleg prioritățile, care nu te susțin, ori nici măcar nu vor să te înțeleagă. Practic, valorifică-ți timpul și nu ți-l irosi cu oricine. Acceptă în viața ta persoane care rezonează cu tine, în care poți avea încredere, astfel încât să puteți crește împreună.

Cele 5 reguli de aur

Robin Sharma aduce în față ideea conform căreia cel mai mare disconfort = cea mai mare oportunitate. Eșecurile nu reprezintă decât „dezvoltări deghizate”, în timp ce a fi perseverent e cheia pentru realizări pe termen lung. Iar aici intervin și cele 5 reguli de aur:

 1. Dependența față de distracție reprezintă sfârșitul creativității tale.
 2. Scuzele nu dau naștere geniului.
 3. Orice schimbare e grea la început, plină de confuzie în perioada de mijloc și minunată la sfârșit.
 4. Pentru a avea rezultatele pe care le au primii 5% dintre producători, trebuie să te apuci să faci ceea ce 95% din populație nu este dispusă să facă.
 5. Atunci când simți nevoia să renunți continuă.

Formula succesului în 3 pași

„Printr-o conștientizare zilnică mai bună puteți să faceți alegeri zilnice mai bune, iar prin alegeri zilnice mai bune veți începe să obțineți rezultate zilnice mai bune.”

CLUBUL 5 A.M., ROBIN SHARMA

„Ocupat” VS. „Productiv”

CLUBUL 5 A.M., ROBIN SHARMA

Geniul matinal

Un psiholog de la Princeton pe nume Eldar Shafir a propus conceptul de „lățime de bandă cognitivă” conform căreia noi, oamenii, avem o capacitate mentală limitată când ne trezim dimineață. Robin Sharma dezvoltă ideea, spunând că ar trebui să profităm la maximum de abilitățile noastre cognitive din acest interval de timp, concentrându-ne asupra task-urilor importante.

CLUBUL 5 A.M., ROBIN SHARMA

Un strop din „Atomic habits

CLUBUL 5 A.M., ROBIN SHARMA

Deși autorul lui „Atomic habits” nu se pripește să facă predicții temporale, Robin Sharma spune că durează exact 66 de zile pentru a adopta un nou obicei. James Clear pe de altă parte, spune că nu e vorba de cât timp faci un anumit lucru, ci de cât de des faci acel lucru.

CLUBUL 5 A.M., ROBIN SHARMA

Formula 20/20/20

După ce e menționată 3 sferturi din carte, autorului i se face milă de noi și ne revelează cheia succesului. Cum să-ți împarți prima oră a zilei?

CLUBUL 5 A.M., ROBIN SHARMA

Importanța somnului

Pentru productivitate maximă, somnul este un factor esențial. În acest sens, „Clubul 5 A.M.” propune un ritual pe timp de seară.

CLUBUL 5 A.M., ROBIN SHARMA

Cum arată o zi de succes?

CLUBUL 5 A.M., ROBIN SHARMA

Key takeaways

Cartea se încheie cu 10 maxime pentru performanță legendară, în centrul cărora stă următoarea ecuație: PRESIUNE X REÎNCĂRCARE = DEZVOLTARE + DURABILITATE.

 1. Pentru a crea magie în lume, pune stăpânire pe magia dinlăuntrul tău.
 2. Adună experiențe, nu lucruri materiale.
 3. Eșecul sporește curajul.
 4. Utilizarea corespunzătoare a puterii primordiale vă creează propria Țară a Utopiei.
 5. Evită oamenii răi.
 6. Banii sunt fructul generozității, nu al zgârceniei.
 7. Sănătatea îți crește puterea de a produce magia.
 8. Ridică-ți standardele vieții spre nivelul excelenței absolute.
 9. Iubirea profundă are drept rezultat o bucurie de nestăpânit.
 10. Raiul pe pământ e o stare, nu un loc.
0 Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like
Vindecarea copilului interior - Stefanie Stahl - Book Vortex

Vindecarea copilului interior, Stephanie Stahl. Lumini și umbre, în descoperirea de sine

Umblă o vorbă prin popor - „Am vorbit, am rezolvat. Nu se poate”. Așa am fost și eu cu „Vindecarea copilului interior”: „Am citit, am reflectat... Nu ne place”. Concepte interesante, dar discurs tautologic. O carte care, din dorința de a fi pe înțelesul tuturor, pare a fi scrisă de un copil.
Arta negocierii, Chris Voss

Arta negocierii, Chris Voss. Intră în mintea celuilalt

Când zărești pe undeva titlul ăsta, spui „ÎN SFÂRȘIT” și gândul îți zboară instant la: 1. Renegocierea chiriei (mai ales dacă stai în Cluj, chiar e fun, recomand 10/10); 2. Următoarea mașină pe care o iei, o scoți tu la un preț... brici! 3. Negocieri domestice (cum să mai stai și tu la încă o bere cu băieții, fără circ și panaramă acasă). 4. Negocieri polițiste (nu mai glumim, că de astea chiar depind viețile unor oameni).